Η ΑΔΕΙΑ ΗΔΟΝΗ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Posted by Stratilio Stratilio
Options

Πριν από μερικά χρόνια παρακολούθησα μια εξαιρετική διάλεξη του λαμπρού βραζιλιάνου ανθρωπολόγου Ρομπέρτο ντα Μάτα, όπου ο επιστήμων εξηγούσε ότι η δημοτικότητα του ποδοσφαίρου εκφράζει μια έμφυτη επιθυ¬μία για νομιμότητα, ισότητα και ελευθερία. Το επιχείρημα του ήταν έξυπνο και διασκεδαστικό. Υποστήριζε ότι το κοινό θεωρεί το ποδόσφαιρο ένα είδος πρότυπης κοινωνίας - μιας κοινωνίας που διέπεται από σαφείς και απλούς νόμους που ο καθένας κατανοεί και παρατηρεί και οι οποί¬οι, αν παραβιαστούν, θα σημάνουν την άμεση τιμωρία των ενόχων.
Το γήπεδο ποδοσφαίρου είναι χώρος ισότητας που απο¬κλείει την ύπαρξη ευνοιοκρατίας και προνομίων. Εδώ στο γρασίδι με τις διαχωριστικές λευκές γραμμές, ο καθένας εκτιμάται γι' αυτό που είναι για την ικανότητα, την αφο¬σίωση, την εφευρετικότητα και την αποτελεσματικότητα του. Τα ονόματα, το χρήμα και η επιρροή δεν μετρούν διό¬λου όταν πρέπει κανείς να βάλει γκολ και να κερδίσει τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα των θεατών στις κερκί¬δες. Ο παίκτης ποδοσφαίρου ασκεί τη μόνη μορφή ελευθε¬ρίας που εκχωρεί η κοινωνία στα μέλη της χωρίς να κινδυνεύει να διαλυθεί: να κάνουν ό,τι τους αρέσει εφόσον αυτό δεν απαγορεύεται από κανόνες που όλοι αποδέχονται.
Αυτό τελικώς ξυπνά τα πάθη στα πλήθη που σε ολόκληρο τον κόσμο συρρέουν στα γήπεδα, παρακολουθούν ποδοσφαι¬ρικούς αγώνες στην τηλεόραση και μαλώνουν για τα είδωλα του ποδοσφαίρου: ο κρυφός φθόνος, η ασυνείδητη νοσταλγία για έναν κόσμο που σε αντίθεση με αυτόν στον οποίο ζουν -που είναι γεμάτος αδικίες, διαφθορά, ατιμία και βία- τους προσφέρει αρμονία, δικαιοσύνη και ισότητα.
Θα μπορούσε αυτή η ωραία θεωρία να είναι αληθινή; Μακάρι, διότι τίποτε δεν θα ήταν θετικότερο για το μέλλον της ανθρωπότητας, από πλήθη που τρέφουν στις καρδιές τους ανάλογα αισθήματα πολιτισμού. Όπως όμως συμβαί¬νει συνήθως, η πραγματικότητα ξεπερνά τη θεωρία -αποδεικνύο¬ντας ότι αυτή είναι ελλιπής. Οι θεωρίες 'είναι πάντα λογικές, πνευματικές (ακόμη και αυτές που πρεσβεύουν τον παραλογι¬σμό και την τρέλα) στην κοινω¬νία όμως, στην ανθρώπινη συμπεριφορά, το υποσυνείδητο, το παράλογο και ο αυθορμητι¬σμός παίζουν πάντα έναν ρόλο, αναπόφευκτο και ανυπολόγι¬στο.
Γράφω αυτές τις γραμμές καθισμένος σε μια κερκίδα του γηπέδου Νου Καμπ, μερικά λεπτά πριν από την έναρξη του αγώνα Αργεντινής - Βελγίου, με τον οποίο θα αρχίσει αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο (Ισπανία 1982). Οι οιωνοί είναι θετικοί: ένας λαμπρός ήλιος, ένα εντυπωσιακό πολύχρωμο πλήθος που ανεμίζει ισπανικές, καταλανικές, αργεντίνικες και μερικές βελγικές σημαίες θορυβώδη πυροτεχνήματα μια γιορτινή ατμόσφαιρα και χει¬ροκροτήματα για τους χορούς και τις γυμναστικές επιδεί¬ξεις που προθερμαίνουν την ατμόσφαιρα πριν από την έναρξη του αγώνα. Αυτός ο κόσμος είναι πολύ πιο εντυπωσιακός από αυτόν που βρίσκεται έξω από το γήπεδο και τον κόσμο που χειρο¬κροτεί τους χορούς και τα σχέδια που διαγράφουν με τα σώματα τους χιλιάδες νέοι στο γρασίδι. Ένας κόσμος χωρίς πολέμους όπως αυτούς στον Νότιο Ατλαντικό και στον Λίβανο, τους οποίους το Παγκόσμιο Κύπελλο υποβίβασε στη δεύτερη θέση στο μυαλό χιλιάδων οπαδών ανά τον κόσμο. Και αυτοί όπως και εμείς εδώ στις κερκίδες, δεν θα σκέφτονται, για τις επόμενες δύο ώρες, τίποτε άλλο παρά μόνο τις πάσες και τις μπαλιές των 22 παικτών των ομάδων της Αργεντινής και του Βελγίου, στον εναρκτήριο αγώνα της διοργάνωσης.
Ίσως η εξήγηση αυτού του σύγχρονου εντυπωσιακού φαινομένου, του πάθους για το ποδόσφαιρο - του αθλήμα¬τος που έχει αναχθεί σε θρησκεία με τους περισσότερους οπαδούς - είναι ενδεχομένως λιγότερο περίπλοκη από ό,τι πιστεύουν οι κοινωνιολόγοι και οι ψυχολόγοι. Το ποδό¬σφαιρο μπορεί απλώς να προσφέρει στους ανθρώπους αυτό που με δυσκολία έχουν: μια ευκαιρία να διασκεδάσουν, να ενθουσιαστούν, να νιώσουν έντονες συγκινήσεις που σπα¬νίως τους προσφέρει η ρουτίνα της καθημερινότητας.
Η επιθυμία για διασκέδαση, για απόλαυση, είναι η πλέον θεμιτή φιλοδοξία - ένα δικαίωμα εξίσου ισχυρό με την επι¬θυμία για τροφή και εργασία. Για πολλούς, σύνθετους λόγους, το ποδόσφαιρο σήμερα καλύπτει αυτές τις ανάγκες πολύ περισσότερο απέΓ οποιοδήποτε άλλο άθλημα. Όσοι από εμάς απολαμβάνουν το ποδόσφαιρο δεν εκπλήσσονται από τη μεγάλη δημοτικότητα του ως τρόπου συλλογικής διασκέδασης. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλοί που το καταλα¬βαίνουν και το επικρίνουν. Το θεωρούν αξιοθρήνητο διότι, όπως ισχυρίζονται, διαβρώνει και φτωχαίνει τις μάζες - τις αποσπά από τα σημαντικά ζητήματα. Όσοι σκέφτονται όμως με αυτό το τρόπο ξεχνούν ότι είναι σημαντικό να δια¬σκεδάζει κανείς.
Ξεχνούν, επίσης ότι αυτό που χαρακτηρίζει τη διασκέδα¬ση, όσο έντονη και ενδιαφέρουσα και αν είναι (και ένας καλός αγώνας ποδοσφαίρου είναι απίστευτα έντονος και ενδιαφέρων), είναι το ότι είναι εφήμερη, μη υπερβατική και αβλαβής. Ένα πείραμα όπου το αποτέλεσμα εξαφανίζεται ταυτόχρονα με την αιτία. Ο αθλητισμός, για όσους τον αγάπουν, είναι η αγάπη για τη μορφή, ένα θέαμα που δεν υπερ¬βαίνει τη φυσική, την αισθητηριακή, τη στιγμιαία συγκίνηση. Ένα θέαμα που σε αντίθεση με ένα βιβλίο ή ένα έργο σπάνιο αφήνει ίχνη στη μνήμη και δεν εμπλουτίζει ούτε φτωχαίνει τη γνώση. Αυτή είναι και η γοητεία του, είναι συναρπαστικό και κενό. Γι' αυτό ακριβώς έξυπνοι και ανόητοι, καλλιεργη¬μένοι και ακαλλιέργητοι μπορούν να απολαύσουν εξίσου το ποδόσφαιρο. Αλλά αρκετά για τώρα. Οι ομάδες βγαίνουν στον αγωνιστικό χώρο. Ο Βασιλιάς έφθασε. Το Παγκόσμιο Κύπελλο έχει επισήμως αρχίσει. Το παιχνίδι αρχίζει. Αρκετά με το γράψιμο. Ας διασκεδάσουμε και λίγο.

1 Comment

classic Classic list List threaded Threaded
heliotypon heliotypon
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Η ΑΔΕΙΑ ΗΔΟΝΗ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Όμως η θέση που έχει λάβει το ποδόσφαιρο στην παγκόσμια κοινωνία, ο χρόνος που αφιερώνουν οι οπαδοί, όχι μόνο στην θέαση του ποδοσφαίρου, αλλά και στις ατέλειωτες συζητήσεις περί των συναφών θεμάτων και ανάγνωση των σχετικών εντύπων, καθώς και οι συνέπειες του φανατισμού που είναι χαρακτηριστικό των περισσότερων οπαδών, δίνει σ' αυτό το παιχνίδι μιά άλλη διάσταση, με κοινωνικές συνέπειες πολύ μεγαλύτερες της απλής απόλαυσης από ένα ενδιαφέρον θέαμα. Ένα παιχνίδι ή ένα διασκεδαστικό θέαμα δεν θα πρέπει να εκτοπίζει τα σημαντικά θέματα για την ατομική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή του ανθρώπου και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο αποπροσανατολισμού από αυτά τα θέματα. Δυστυχώς συμβαίνουν αυτά σε παγκόσμιο επίπεδο. Και όσο περισσότερο πλησιάζουμε τον τρίτο κόσμο τόσο εντονότερα γίνονται αυτά τα φαινόμενα. Βέβαια η Ελλάδα στον τρίτο κόσμο ανήκει (στην πράξη) όσο κι αν θέλουμε να ποζάρουμε ως Ευρωπαίοι οι πολίτες της Δύσης! Γι' αυτό και το ποδόσφαιρο έχει λάβει εδώ τη μορφή υστερίας.