Πόλεμος πολιτισμών;

Posted by Stratilio Stratilio
Options
* Ακριβό το τίμημα που θα πληρώσουμε από την κατάχρηση της ελευθερίας της τέχνης


Μέγιστη κατάκτηση του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού είναι η ελεύθερη έκφραση ιδεών, γνώμης και κριτικής. Προφορικός και γραπτός λόγος και η κάθε καλλιτεχνική δημιουργία έχουν εξασφαλίσει το δικαίωμα αυτό και κάθε προσπάθεια χαλιναγώγησής τους θεωρείται καταπάτηση κεκτημένου δικαιώματος. Αυτή η σπουδαία πολιτιστική και δημοκρατική κατάκτηση, όπως άλλωστε και αυτή η ίδια η δημοκρατία, είναι εν τούτοις ευαίσθητη και τρωτή, καθώς εύκολα μπορεί να υπονομευθεί από την καταχρηστική άσκησή της. Και δυστυχώς τα όρια πέρα από τα οποία έχουμε καταχρηστική άσκηση είναι δυσδιάκριτα. Πολύ περισσότερο όταν κάθε είδους συμφέροντα, όπως η ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία των κάθε είδους εμπόρων του πνεύματος και της τέχνης, η ανεμπόδιστη διάδοση ιδεών και προϊόντων που αποσκοπούν ακόμα και στην κατάλυση των κατακτήσεων αυτών και της ίδιας της Δημοκρατίας βρίσκουν έτσι πρόσχημα και έδαφος για να δρουν ασύδοτα και αποτελεσματικά.
Αυτής της απόλυτης ελευθερίας, που δεν σταματά πουθενά, που δεν σέβεται τίποτα και διεκδικεί το δικαίωμα να εμπορεύεται, να εξευτελίζει, να υπονομεύει και τελικά να καταργεί και αυτή την ίδια την ελευθερία, ζούμε αυτές τις μέρες τις συνέπειες με το εκρηκτικό ξέσπασμα των απανταχού μουσουλμάνων όταν είδαν να προσωποποιείται και να χλευάζεται ο Προφήτης Μωάμεθ, πράγμα αυστηρά απαγορευμένο από τη θρησκεία τους. Οι εκχυδαΐσαντες κάθε είδος τέχνης, προκειμένου να δεκαρολογήσουν και να εντυπωσιάσουν το διψασμένο για σκανδαλισμό φιλοθέαμον κοινό, σκέφθηκαν περίπου ως εξής: Αφού πετύχαμε εν ονόματι της ελευθερίας της έκφρασης να εξευτελίζουμε τον Χριστό και τη θρησκεία του, ζωγραφίζοντας χυδαίους πίνακες, συγγράφοντας μυθιστορήματα ως ο «Κώδικας Ντα Βίντσι», που γίνονται μπεστ σέλερ και αποδίδουν δισεκατομμύρια σε συγγραφείς και εκδότες, γιατί να μην ανοίξουμε νέα κερδοφόρο πηγή σε βάρος του Μωάμεθ και της μουσουλμανικής θρησκείας; Λογάριασαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Και τώρα κυβερνήσεις και υπερασπιστές της ελευθερίας, καθώς βλέπουν να ξεσπά ένας νέος θρησκευτικός πόλεμος στον πλανήτη, που απειλεί με σφαγές, εξευτελισμό κρατικών συμβόλων και προπαντός (αυτό μετράει περισσότερο) μποϊκοτάζ σε βάρος των προϊόντων τους, θυμήθηκαν το απλό, αυτονόητο, ισχύον μεν, αλλά απερισκέπτως ξεχασμένο. Ότι ο νομικός μας πολιτισμός έχει σοφά προβλέψει να απαγορεύεται και τιμωρείται η κατάχρηση στην άσκηση του κάθε δικαιώματος. Και να, δηλώσεις για μετριοπάθεια και σύνεση• και να, αιτήσεις συγγνώμης από κυβερνήσεις, πολιτικούς, ακόμα και δημοσιογράφους και εφημερίδες καθώς διαπιστώνουν έντρομοι ότι πάτησαν την ουρά του θηρίου. Και όπως καίρια και καυστικά υπογραμμίζει ο Jasper Gerard στους «Times» του Λονδίνου, «το Ισλάμ προστατεύεται από έναν αόρατο νόμο κατά της βλασφημίας. Ονομάζεται φόβος».
Επί χρόνια από αυτήν των στηλών του «Βήματος» μάταια προσπαθώ να προειδοποιήσω για τους κινδύνους που επιφυλάσσει στο ανθρώπινο γένος η αναβίωση του πρωτόγονου αρχέτυπου Ισλάμ, που για πολλούς και διαφόρους λόγους εδώ και χρόνια προσπαθεί να επιβάλει στον πλανήτη την κυριαρχία της μουσουλμανικής θρησκείας και την εξόντωση των απίστων (που είναι οι εβραίοι και οι χριστιανοί). Ταυτόχρονα αμύνεται έτσι και κατά της διά βίας προσχώρησης των μουσουλμάνων στις δυτικές πολιτιστικές αξίες. Τον ολέθριο πόλεμο των πολιτισμών τον είχε προαναγγείλει χλευαζόμενος ο Σάμιουελ Χάντιγκτον εδώ και χρόνια. Τώρα που παίρνει ανοιχτή και διαπλανητική μορφή, να δούμε αν οι συγγνώμες και οι όψιμες οριοθετήσεις της ελευθερίας θα τον αποτρέψουν.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ, Το ΒΗΜΑ, 19/02/2006