Τα Παιδιά Διέρχονται Κρίση. Ποιος θα τα προστατέψει ;

Posted by Stratilio Stratilio
Options
« Αν δεν επενδύσουμε στα παιδιά , όλα τα βασικά και μακροπρόθεσμα προβλήματα της ανθρωπότητας θα παραμείνουν βασικά και μακροπρόθεσμα προβλήματα » δήλωσε το ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF).Είναι αλήθεια πως εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο πέφτουν θύματα κακοποίησης ,τα παιδιά διέρχονται κρίση και το πρόβλημα χειροτερεύει . Πώς μπορούν να προστατευτούν ;
    Συχνά όλοι εμείς γινόμαστε μάρτυρες δημοσιευμάτων τα οποία αποδεικνύουν ότι σε πολλά μέρη του κόσμου υπάρχουν εκατομμύρια μικρά κορίτσια , μερικά μόλις δέκα χρονών , που τα εξαναγκάζουν να εργάζονται ως πόρνες .Αυτή η εξώθηση στην πορνεία έχει χαρακτηριστεί ως «μια από τις χειρότερες μορφές δουλείας ». Όπως είναι αναμενόμενο αφού περάσουν χρόνια σωματικής , ψυχικής και συναισθηματικής
κακοποίησης , τα κορίτσια αυτά σημαδεύονται εφ'όρου ζωής . Στις περισσότερες περιπτώσεις , τα κορίτσια υποκύπτουν σε αυτήν την κτηνωδία που τα υποβάλουν μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό και για να καταφέρουν να επιβιώσουν μέσα από τη ζωντανή κόλαση στην οποία «ζουν» . Η διαφορετική επιλογή είναι να πεθάνουν από την ασιτία . Το πιο λυπητερό γεγονός είναι ότι πολλά από αυτά τα εγκαταλειμμένα παιδιά εξωθήθηκαν στην πορνεία από τους ίδιους τους γονείς ως μέσο για τη δική τους επιβίωση καθώς η φτώχεια τους αναγκάζει να πουλήσουν τα ίδια τους τα παιδιά για να αποκτήσουν λίγα χρήματα .
Σε αυτή την τραγική κατάσταση έρχεται να προστεθεί το ζήτημα της παιδικής εργασίας . Δυστυχώς τα παιδιά σε όλο τον κόσμο δεν έχουν αυτό που ονομάζεται σταθερό οικογενειακό περιβάλλον ,αλλά πέφτουν θύματα διαφόρων μορφών εκμετάλλευσης . Μικρά παιδιά , κάποια μόλις πέντε χρονών , αναγκάζονται με τη βία σε μια μορφή απασχόλησης που χαρακτηρίζεται ως «δουλεία» . Οι περισσότεροι από εμάς έχουν δει τα « παιδιά των δρόμων »  στα φανάρια να ζητούν χρήματα , κάποιοι τα έχουν καταδικάσει ως παιδιά ενός κατώτερου θεού , αυτοί που τα καταδικάζουν καθημερινά σε αυτή τη θέση είναι αυτοί που τα εξωθούν σε αυτό το είδος δουλείας . Αυτά τα μικρά ρομπότ δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες οι οποίες καταστρέφουν το νεανικό τους σώμα και μυαλό . Οι λέξεις μόρφωση , αγάπη από τους γονείς , ασφάλεια , παιχνίδια , σπίτι, είναι σπάνιες και διαμορφώνουν το ιδανικό περιβάλλον στο μυαλό αυτών των αδικημένων παιδιών . Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως αυτές οι συνθήκες ζωής  αποτελούν κάτι το φυσιολογικό και αναμενόμενο για πάρα πολλά παιδιά στη σημερινή μας κοινωνία .
Ο πόλεμος είναι ένα τρομαχτικό γεγονός και δείχνει την κτηνωδία των ανθρώπων σε όλο της το μεγαλείο . Για ακόμα μια φορά διαπιστώνουμε πως τα παιδιά είναι τα κύρια θύματα των πολέμων . Κάποιοι λένε πως πολεμάνε για τα παιδιά τους όμως στην πραγματικότητα, όταν σκοτώνουν ένα ξένο παιδί πολεμώντας είναι σαν να προκαλούν μεγάλη ζημιά το ίδιο του το παιδί . Στον πόλεμο δεν υπάρχουν κανόνες σε πολλές εικόνες πολέμου συναντήσαμε παιδιά - στρατιώτες . Αυτά τα παιδιά που χρησιμοποιούνται σε αντάρτικους στρατούς ή τα έχουν απαγάγει ή τα έχουν αγοράσει από τα σκλαβοπάζαρα , αυτά του εικοστού αιώνα . Τα παιδιά αυτά περνούν από πολλή σκληρή εξάσκηση για να ενισχύσουν το φονικό τους ένστικτο , και από πολλά βασανιστήρια για να «συμμορφωθούν» . Κάθε πόλεμος βιάζει κάθε παιδική ψυχή .
  Μια άλλη παιδική τραγωδία συναντούμε στα ορφανοτροφεία , όπου εκεί πολλά παιδιά καταδικάζονται να πεθάνουν από ασιτία, γιατί αποτελούν βάρος στο «σύστημα» των χωρών εκείνων .
    Ας αναφέρουμε όμως και συγκεκριμένα για την πολιτισμένη Ευρώπη . Η κοινή γνώμη συγκλονίστηκε όταν ανακαλύφτηκε το δίκτυο παιδικής πορνογραφίας , το οποίο δολοφόνησε αρκετά παιδιά , αφού πρώτα αυτά χρησιμοποιήθηκαν από τους εγκεφάλους του δικτύου .
Η αστυνομικές επιχειρήσεις στο Ιντερνέτ που έγιναν με την συνεργασία δώδεκα χωρών αποκάλυψαν ένα δίκτυο παιδεραστών που τροφοδοτούσε το παγκόσμιο δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών με φωτογραφίες ανήλικων παιδιών τα οποία τα βίαζαν .
Σύμφωνα με αυτά που έχουμε είδη εξετάσει καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως δεν είναι υπερβολή να μιλάμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια παγκόσμια κρίση .
Η UNICEF δήλωσε πως « ο πόλεμος εναντίον των παιδιών » είναι μια εφεύρεση το εικοστού αιώνα . Λόγω των πολέμων άλλα παιδιά ακρωτηριάστηκαν , τυφλώθηκαν ή υπέστησαν βλάβη στον εγκέφαλο .
Τα παιδιά έχουν προδοθεί από εκείνους που εμπιστεύονται και όπως είναι φυσικό αυτό προκαλεί βαθιά τραύματα στην παιδική ψυχή .Η σεξουαλική παρενόχληση από παιδεραστές αποτελεί μια απειλή για τα παιδιά όλου του κόσμου . Καθώς γινόμαστε δέκτες μιας πληθώρας αποκρουστικών ειδήσεων για δίκτυα παιδεραστίας , των οποίων θύματα είναι αγόρια και κορίτσια μικρής ηλικίας , νιώθουμε αγανακτισμένοι . Πιο πολύ όμως η κοινή γνώμη καταδικάζει τις σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών από κληρικούς , οι οποίοι υποτίθεται πως ενεργούν στο όνομα του Θεού και κάνουν το θέλημά του .Όμως κατηγορούμενοι για κακοποίηση ανηλίκων βρέθηκαν και άλλα άτομα που κατέχουν θέσης εμπιστοσύνης , οι οποίοι αντί να προστατέψουν τα ευάλωτα παιδιά τα χρησιμοποίησαν για την ικανοποίηση των προσωπικών τους διαστρεμμένων ορέξεων ή για να κερδίσουν χρηματικά ποσά .
  Οι συνέπειες φυσικά είναι καταστροφικές , καθώς το παιδί από τη φύση του έχει την ανάγκη να δείχνει απόλυτη και ανεπιφύλακτη εμπιστοσύνη . Όλοι κατά τη γνώμη μου θα συμφωνούσαμε πως ο κόσμος μας , ο κόσμος όλων των παιδιών γίνεται πιο απρόβλεπτος και πιο ανεξέλεγκτος όταν αυτά προδοθούν και απογοητευτούν . Εξαιτίας της χρόνιας κακοποίησης μερικά παιδιά παρουσιάζουν προβλήματα ομαλής ένταξης στην κοινωνία όταν ενηλικιωθούν πλήρως , προβλήματα όπως κοινωνικά , ψυχιατρικά και συναισθηματικά . Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο επειδή αυτά τα παιδιά κακοποιήθηκαν επειδή ήταν παιδιά . Τα θύματα κακοποίησης δεν καταγγέλλουν συνήθως την κακοποίηση τους λόγω του φόβου τους , σε αυτό το γεγονός ακριβώς βασίζονται αυτοί που κακοποιούν παιδιά .
  Τα τελευταία χρόνια οι υποθέσεις κακοποίησης των παιδιών και οι αποδείξεις για αυτές πληθαίνουν ανά τον κόσμο , πλέον αυτές δεν αγνοούνται ή απορρίπτονται . Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε το γεγονός πως η καταπολέμηση της κακοποίησης των παιδιών είναι εξαιρετικά δύσκολη . Ποιος θα προστατεύσει τα παιδιά ;Τι μπορεί να γίνει για να προστατευτούνε τα ευάλωτα πλασματάκια που αποτελούν μια θεόδοτη κληρονομιά για την ανθρωπότητα ;      
    Είναι ενθαρρυντικό να γνωρίζουμε πως σήμερα σε αντίθεση με τα περασμένα χρόνια το πρόβλημα της κακοποίησης των παιδιών αναγνωρίζεται ως ένα παγκόσμιο πρόβλημα .
    Αρκετές χώρες σήμερα έχουν θεσπίσει νόμους για την καταπολέμηση του παγκόσμιου αυτού προβλήματος , κάποιοι από αυτούς τους νόμους αναφέρονται στην απαγόρευση του σεξουαλικού τουρισμού και της παιδικής πορνογραφίας .Κατά πόσο όμως εφαρμόζονται ; Εδώ η ευθύνη μοιράζεται μεταξύ των πολιτών και της πολιτείας ως μια οργανωμένη κοινωνία , ο κάθε ένας πολίτης είναι υπεύθυνος για την προστασία των παιδιών και αυτό τον καθιστά προσωπικά υπεύθυνο για την τήρηση των νόμων . Ίσως αυτό να ακούγεται ουτοπικό αλλά ο κάθε ένας από εμάς πρέπει να έχει άγρυπνη την συνείδησή του όσον αφορά αυτό το θέμα .Επιπρόσθετα θα πρέπει να εκδοθεί και να δημοσιευθεί ένας λεπτομερής κατάλογος με τους γνωστούς παιδεραστές και να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο σύστημα που να καθιστά δύσκολο για αυτούς και για οποιονδήποτε επικίνδυνο άτομο να πλησιάσει τα παιδιά .
    Η κάθε χώρα θα πρέπει να θεσπίσει νόμους που να βελτιώνουν το επίπεδο ζωής όλων των παιδιών ,ακόμα και των παιδιών του «δρόμου» , έτσι ώστε να έχουν τις δυνατότητες που πρέπει για να αναπτυχθούν και να γίνουν υγιείς  , από όλες τις απόψεις , ενήλικες . Η δημιουργία καινούριων ορφανοτροφείων όπου τα παιδιά θα απολαμβάνουν ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης  είναι απαραίτητη .
  Οι νόμοι έχουν θεσπιστεί όμως το πρόβλημα παραμένει και αυτό επειδή και η οικογένεια μπορεί να κάνει πολλά , καθώς οι γονείς δεν θα πρέπει να πουλούν τα παιδιά τους και με αυτό τον τρόπο να τα καταδικάζουν σε μια ζωή δουλείας . Επιπλέον για αυτούς τους γονείς θα πρέπει να υπάρχει τιμωρία γιατί το παιδί δεν πρέπει να κακοποιείται επειδή είναι παιδί . Είναι αλήθεια πως για εμάς τα παιδιά το να έχουμε καλούς γονείς είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να μας δοθεί .
  Η σεξουαλική αγωγή των παιδιών είναι σημαντική και εκτός από το σπίτι θα πρέπει να γίνεται και στο σχολείο , μάλιστα να αρχίζει από τη τρυφερή προσχολική ηλικία των ευάλωτων παιδιών , έτσι θα ενσταλάζονται στο παιδικό μυαλό βασικές αρχές που μπορεί να αποδειχτούν σωτήριες για το ίδιο στο μέλλον .
  Η απαγόρευση της χρησιμοποίησης των παιδιών σε πορνογραφικές ταινίες και της δημοσίευσης παιδικών  πορνογραφικών φωτογραφιών έχει ήδη γίνει ,  όμως τα κυκλώματα που κρύβονται πίσω από τις «χαραμάδες» των διαφόρων συστημάτων ακόμα δρουν . Σε αυτά τα κυκλώματα θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια των υπευθύνων , για να προστατευτούν τα παιδιά .
    Όπως είναι φυσικό ένα τέτοιο πολύπλευρο κοινωνικό πρόβλημα μπορεί να προσεγγιστεί με διαφόρους τρόπους . Καθώς κάναμε μια προσπάθεια προσέγγισης του θέματος αυτού  θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να αναγνωρίσουμε ότι η κακοποίηση των παιδιών είναι βαθιά ριζωμένη στην ανθρώπινη κοινωνία . Είναι ένα πρόβλημα που θέλει άμεση λύση για το καλό των παιδιών όλου του κόσμου  , άλλωστε στα παιδιά βασίζονται οι ελπίδες όλου του κόσμου . Είθε να ‘ρθει ο καιρός που τα παιδία να μπορούν να εμπιστευτούν και να ελπίζουν .
Μέσα στη φρικαλεότητα του δευτέρου παγκόσμιου πολέμου η μικρή Άννα Φρανκ,  που τον έζησε από κοντά , έγραψε στο ημερολόγιό της πως είναι αδύνατο να στηρίξει της ελπίδες και τα όνειρά της σε ένα τέτοιο κόσμο . Ας ελπίζουμε όλοι πως ένας καιρός όπου τα δικαιώματα των μικρών δεν θα καταπατούνται θα έρθει , ένας καιρός όπου όλοι θα μπορούμε να στηρίξουμε τις ελπίδες μας .
                       


ΤΟΥ Λευτέρη Π. Παπαδόπουλου